Recordo que de petit el poble en tenia un de propi, que el guardava l'agutzil. A la Baixa Segarra, ara dit l'Urgell, el poble disposava de bens comuns com : el forn de la vila, el pou de la vila, el molí d'oli de la vila, que els joves ja no saben ni on era, les escoles de la vila, el cercapous de la vila, això es molt propi de tota la Catalunya Nova.
Un dels atractius que podiam viure i gaudir en el poble de Llorenç de Rocafort,(Urgell), eren els oficis ambulants, com els esmolets que afilaven ganivets que havien perdut el tall, cadiraires que davant d'una cadira vella, que s'havia malmès el cul , ells amb tota diligència es posaven mans a l'obra i li feient un de nou de boga de bova o també dit de balca, en castellà dit Anea. Recordo que aquesta feina la feien pel Setembre.
Hecho por el gran artesano Justo Garcia Glez, hijo de Gata (Cáceres). |
No tots els arreglos es feien tot l'any, cada estació passaven els oficis propis del temps: els matalassers per l'octubre, al febrer els cistellers, els que feien canyissos, a l'agost passaven els que embalaven la palla,i pel setembre com ja he dit anteriorment, els que reparaven les cadires de bova; i d'altres que anaven rotant sense mirar prim amb els mesos.
També havia vist reparar material de ceràmica de pasta porosa, recoberta d'un vernís vitrificat transparent o opac. Aquests objectes eren destinats a l' ús domèstic, vulgarment en dèiem pisa, com la tenalla que tenim a la vista.
Abans hem parlat de l'oli, no es guardava tot en aquestes tenalles, sinó que cada casa, tenia una gran pica de pedra on s'hi guardava l'oli de la teva collita, suposo que era per anar-lo venen a dojo ? tot es possible, a més en temps de l'estraperlo, tothom el devia amagar en aquestes piques que estaven una mica dissimulades i s'escapaven al control de la inspecció d'hisenda,
Aquest es pel racionament del pa, però hi han d'altres com l' oli , |
clar tot estava intervingut i la gent disposava d'una llibreta de tikets pels aliments bàsics, distribuïda pels ajuntaments o per la Guàrdia Civil
Jo he vist apedaçar els sacs on es posava el blat, o les patates, o les olives, o les ametlles, com aquest que encara queda a casa. També trobaríem un manat de vencills d'espart per lligar garbes, o feixos de rama de pi o d'oliver, que antigament es portaven a l'era i quan estaven secs, s'aprofitaven , es sacudien els feixos i passaven comerciants que compraven les fulles. Cosa semblant també passava amb la clofolla de les ametlles, quan estava seca es venia,no se si per pinso pel bestiar o no ?
Normalment les borrasses de collir aulives/olives, just quan s'acabava de trigar les ametlles, es començaven a repassar i a apedaçar, sargir, reparar, perquè a mig novembre estiguessin a punt per començar la collita.
Pels que no ho sapiguin les borrasses estaven fetes de tela gruixuda de cànem, més o menys de la mida d'un llençol gran i servien per posar sota els olivers,en el moment de la collita d'olives, o d'ametlles, per traginar palla de la pallissa de l'era a la pallisseta de casa, per menjar per la mula, també servien per tapar el munt de grà al batre si amenaçava pluja, etc. Aquests també s'apedaçaven con hem vist anteriorment.
També es feien servir els sacs d'espart per tapar les soques o per posteriorment omplir-los per portar les olives cap a casa i cap al molí més tard.
A casa encara en queda una d'aquells anys, clar apedaçada.
Avui dia ningú te temps de classificar les ametlles per famílies, com feien els pares en aquests sacs que veuen. Tot ha canviat.
Parlant de sargir aquí va una foto de les mans de la meva estimada mare, que estava sargint una borrassa en ple dia al tros de Les Pintades, terme de la Quadra de Mas Déu, que a l'edat mitjana havia pertangut a L'Abadiat de Vallbona, ara terme municipal de Vallbona de les Monges. Tot sobre la marxa, la mare sempre portava fil i agulla a la cistella.
La mare Isabel Vila, aquestes mans que tant havien cosit i sargit mitjons, i mitges i roba esparracada de quan érem petits, també sargia coses menys delicades com les borrasses. |
Pels qui no ho sàpiguen, això es un marge de pedra seca. |
Cada any es refeien tots els que queien. Igual que ara, que fa molts anys que no n'he vist refer-ne ni un, ep! parlo de casa meva no dels altres, jo als meus trossos no en tinc cap de enter, quan jo era petit tots estaven fets. Actualment al sacudir un oliver o ametller de la vora del marge, amb la gran potència del vibrador portat pel tractor, les pedres de la pared se'n resentent i tot va baixant, penso que no hi ha cap sol.lució, es el preu que paguem, pels canvis d'estils de vida a pagès i manca absoluta de mans per fer aquestes feines.
Tampoc es veia cap cabana enrunada, si caia el teulat ràpidament se'l feia nou, ara el terme està ple de cabanes sense teulat, i fins i tot a dins hi han crescut alguns roures i fins i tot algun ametller com una que conec. Aquesta te una cisterna que no s'ha enrunat, però no te ni un pam d'aigua.
Abans tant la mare com jo ens molestava haver de parar el banderado a cada ametller o oliver del marge, jo amb la mare (a.c.s.) em feia un tip de riure, perquè sempre s'amoïnava i demanava ajuda al pare i el pare li contestava - Isabel amb els anys que estem casats tu i jo, això de parar el banderado, no t'hauria de costar gens ni mica !!.
Aquí davant seu tenen un marge caigut, poden molt observar que el marge no es enter. Així es quedarà. |
i s' adressavem els claus torcits,no es tirava res i es cosien els guarniments de la mula , albardes, collars,
costella, punts de coixí, el civader, la cíngula, el vencilló, clar que gairebé tot això ho havia de cosir el baster,
Pedaços que el pare havia fet per arreglar aquest estri de la mula per portar el carro. |
però aquest no vivia al poble, i per la força de vegades era el pare qui cosia els desperfectes com una corretja grossa de cuiro, o altres parts tant necessàries per tirar endavant lla pagesia.
Collar de llaurar la mula. |
les senalles que tant servien per anar al mercat, com per portar la vianda al defora, també s'adobaven, no cal dir les sàrries que eren d'espart, igualment veia al pare reparar el porgador quan s'havia trencat una fusta de les moltes que portava, servia per netejar les olives de branques i branquillons i de fulles i de pedretes, tot coses indesitjables com trossos de fang enganxats al calçat, les olives al molí hi havien d'arribar lo més netes possible, les moles del moli només havien de xafar olives , per guardar la qualitat de l'oli.
Moles de moldre olives, dites Italianes, propietat de la família Català de Llorenç. No se'n troben, les que abunden més són les còniques. |
També em recordo quan la mare sorgia les alforges, que estaven fetes de cànem, que es penjava al coll, on es posaven els aliments del dia.
Añadir título |
Aquí teniu un cabàs llegendari a casa nostra, jo sempre l'he vist (68 anys) i encara funciona, com poden veure molt be, està apedaçat per tots cantons, fins i tot amb filferros que uneixen els trossos del cabàs.
Un cabàs per un vida. |
i trossos de cuiro en diferents llocs, tot per donar resistència i que duri en el temps. Puc dir que ha complert de sobres, ha acompanyat als pares fins al final i encara el faig servir un servidor.
Recordo de quan era petit, que a casa mai es comprava sabó, per rentar la roba, n'hi per rentar-se els cabells o en general tot el cos, feien servir el fet a casa: una anècdota especial, si s'utilitzava per rentar el cap aigua de la cisterna, que és aigua dolça com en diem a Llorenç o de pluja, aquests quedaven molt brillants, o sigui que tothom si fixava, era com anar vestit de diumenge.
Perol d'aram per fer el sabó casolà. |
Pastilla de sabó de casa, de fa més de 45 anys. Feia molta escuma si s'utilitzava aigua de pluja, o aigua dolça com en diem a Llorenç de Rocafort. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada