Abans de continuar vull deixar una vista del paisatge en que creixent aquestes oliveres, no deixe de ser una paisatge típic urgellenc, amb totes les seves característiques, que el fan únic.
Els ametllers es moren molt i s'han de tornar a replantar, per tal de tenir ametlles, no sabem perquè , encara que al tros del Perdigó al pla, hi ha mitja dotzena d'ametllers que son grandiosos i que el pare els ha vist grans tota la vida, no s'explica o sigui que ell ha optat per plantar olivers, els quals no es moren mai, segur ! A més són una meravella, aguanten l'adversitat, tant la sequera com el fret, com la falta de cuidados. Un veí, fa a prop de 40 anys que te la finca abandonada i tots els olivers estant vius; això si plens de molsa i amb moltes rames seques, molt de llucs a les soques i molta malesa al seu voltant, però vius. Amb una mica d'esforç, esporgant els arbres, llaurant, tallant els llucs i amb una mica d'adob, al proper any tornen a fer olives, increïble, però cert, és un arbre molt agraït.
Aquest petita olivera que veieu a dalt i que te un any de vida, una mica més que menys, amb 4 anys ja tindrà olives com les que veieu davant els vostres ulls. Un tresor !
Autèntiques olives arbequines |
Aquest és el resultat, les olives que tenim ara davant dels ulls, fixeu-vos quina gama de colors tant bonics, així són les olives arbequines a mig novembre, el resultat serà el millor oli del món. Disfrutin d'ell ara i al seu temps poden anar a qualsevol molí o cooperativa dels pobles de la Vall del Corb.
Anem per les raons :
1. Perquè els grecs ja ens les van deixar a casa nostra.
2. Perquè hem nascut rodejats d'oliveres, no sabem ben be des de quan.
3. Perquè ben mirat, l'oli forma part del nostre ADN.
4. Perquè els nostres avantpassats més propers van viure rodejats d'elles i tanmateix van seguir plantant; el pare amb 89 anys i la mare amb 85 estan encantats de seguir plantant oliveres, mantenen la il.lusió de quant eren més joves..
5. Perquè les oliveres han sigut testimoni de molts esdeveniments.
Mapa fet per P. Placide ingenieur geographique. Paris 1792, Vallbona encara era baronia. |
6. Perquè ens parlen de La Quadra de Mas Déu, de quan era un terme per si mateix i pertaneixia a l'Abadiat de Vallbona , on els nostres avantpassats van néixer en un territori independent dels reis de Catalunya, d'ençà Pere el Cerimoniós , que es va vendre la jurisdicció civil i criminal, mer i mixt imperi, alta i baixa jurisdicció, de tots els habitants de la baronia, pel preu de 22.000 sous, a la abadessa Saurena d'Anglesola (1379-1392). De cop i volta l'abadessa, es converteix en el centre del poder polític, religiós i cultural de la contrada. Vallbona és un " estat " dins d'un altre estat.
7. Perquè aquestes oliveres son quelcom seriós, ens expliquen tant que es impensable viure la nostra història sense elles.
8. Perquè sota seu molts han menjat, han patit, explicat històries de tota mena i molts hi han trencat la son " migdiada ".
9. Un oli que forma part de moltes receptes culinàries, no se quantes.
10. Perquè també forma part de molts remeis de les àvies, de curanderos, de metges i farmacèutics.
11. Perquè nosaltres som testimonis que les escriptures dels nostres avantpassats ja parlen d'un món únic.
12. Perquè de petits, ja sentíem que venien els italians a comprar-nos l'oli arbequí, això ens omplia d'orgull i alhora ens sentíem afortunats.
13. Perquè nosaltres els de la Baixa Segarra o com en diuen ara, l'Urgell, l'oli està sempre present en les nostres vides.
14. Perquè per Llorens i d'altres pobles de la ex-baronia de Vallbona l'oli és un tema molt important.
15. Perquè segons el premi atorgat,a l'oli "Cervus" de Cervià de les Garrigues l'any 2009 a Mònaco, fa honor a l'oli de denominació d'origen Les Garrigues. L'oli arbequí, al mapa de dalt, poden veure on es troba el poble de Cervià i el d'Arbeca i el de Llorens. Aquest premi honora a tota la denominació d'origen.
Foto del poble de Llorens de Rocafort, abans Llorens de Vallbona. Foto de'n Lluís Capdevila. |
17. Perquè és un arbre estimat i ben vist per totes les cultures del Mare Nostrum.
18. Perquè un ou ferrat amb aquest oli és quelcom únic.
19. Perquè quan venen amics, sempre ens treu d'un compromís fent un pa amb tomàquet.
20. Perquè sempre podrem seguir fent torrades a la llar i l'oli li dona tot el sabor del món.
Perquè vostès ,puguin seguir, els pobles que conformen la Vall del riu Corb. |
22. Perquè els compositors i poetes puguin continuar fent cançons tant boniques com A collî Olives, del mestre i compositor Francesc de P. Brunet Recasens i mossèn Ramon Bergadà i Solà.
23. Perquè pugui seguir il·luminant-nos de nit des d'un llum d'oli amb un bon ble.
24. Per untar els panys de les portes perquè no grinyolin.
25. Perquè sí,perquè no sabríem passar sense ell.
27. Perquè poguem seguir confitant el tocino (porc), posant-lo amb oli dins la tupina.
28. Perquè poguem continuar fent sabó casolà, que si es fa servir amb aigua de pluja (dolça), deixa els cabells molt brillants, vaja tot un espectacle.
29. Per seguir fent " oli de cop ", tan apreciat per la gent del camp.
30. Perquè les persones que enyorin els remeis casolans puguin seguir el camí de les àvies d'abans i per exemple fer aquest remei per perellons : recepta molt antiga : prendràs una porció dels cascos de las bestias cuant les ferran, las faràs courer ab oli comú y untarne bent calent los perellons ...
Del remeis, que usaba, lo celebre Señor Vehí de la Péra, lo any 1845. |
32. Perquè l'església catòlica pugui seguir amb els Sants Olis: del Crisma, dels Catecumens, dels Malalts, de l'Ordre.
33. Perquè els pintors puguin seguir pintant a l'oli.
34. Perquè al voltant d'un pa amb oli, pot canviar la teva vida.
35. L'oli uneix les persones.
37. Perquè l'oli sempre ha donat per molt i és un bon tema de conversa als cafès dels pobles de Les Garrigues, fins i tot quan no hi ha collita.
38. Perquè és un plaer quedar-se bocabadat guaitant l'ampli ventalls de colors de les olives arbequines a mig novembre, i fent cua enmig dels tractors carregats, al molí-cooperativa de Sant Martí de Maldà.
Agraïments: Als meus estimats pares, pel seu exemple al llarg de tota la seva vida, a la família del compositor Brunet Recasens en especial a la seva neta Soledad Torrent i Brunet per la seva generositat, al meu amic Jaume Culleré Caimons de Belianes, amic d'ençà molts anys, al meu amic Dr. Miquel Fabré per la seva estimació a la nostra comarca i l'oli arbequí, tant present en les seves receptes culinàries. Agrair a la Reina Capdevila la correcció de l'article i a Pepe Iglesias, home cultíssim, exel.lent catador de vins, amb moltes publicacions a l'esquena , molts llibres publicats, molts premis literaris, expert en periodisme gastronòmic i millor persona ; la seva increïble i fastuosa web: enciclopediadegastronomia.es , es per quedar-se meravellat i bocabadat, és algo gran. Un brindis a ell per la seva permanent valoració de l'oli arbequí. Veure els que els interessi la Revista Vinos y Restaurantes, podran passar una bona tarda de dissabte i de qualsevol dia de la setmana.
Aqui tenim les plantes Fel de Terra i el Dit de nostra Señora, de les dos se'n treien receptes prou importants. De la Digitalis Purpúrea, encar a se'n treu la Digoxina pel cor, actualment en ús. |
Llorens de Rocafort, el territori més avançat de la familia Cardona, als límits amb els musulmans, que estaven a Lleida i a les Montanyes de Padres. |
Bona Festa Major 2012 a tots els veïns de Llorens de Rocafort. Festa dels sants patrons Abdó i Senen, vulgarment anomenats " Sant Nin i Sant Non ". Cal recordar que durant l'edat mitjana la patrona de la parròquia fou Sta. Maria, tema molt propi de la ordre del Císter; com a testimoni, la podem veure a la primera clau de volta al damunt del cor de la nostra església. Llorens, com altres pobles de la Vall del Corb, formava part de la Baronia de Vallbona.
La Verge amb el nen i la rosa de Jericó a la ma. |
Cordialment.
Pep
Veure: Abaciologi de Vallbona. Història del Monestir 1153/1990. Segona Edició. Josep Joan Piquer i Jover .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada