dimecres, 19 de juny del 2024

ORGANO VOMERONASAL DE JACOBSON

 

Aquesta foto al Dr. Josep Maria Domenech, li vaig fer personalment evidentment amb el seu permís, no en tenia cap al mig de la grandesa de la seva càtedra, aquesta foto és la única que es va fer servir en prempsa el dia del seu òbit i més tard en l'acte  In Memòriam, junt amb una altra del dia d'entrada a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.


Dedico aquest post als companys metges Dr. Joan Chafer Vilaplana, Dr. Toni Griera i Lopez, al Dr. Josep Canovas Gimenez, Dr. Alvar Vilaplana i Blanch, Dr. Daniel Vilaplana i Blanch , Dr. Pitu Genollà i Subirats, Dr. Ramon Gefaell de la Peña (epd ), Dr. Miquel Fabré Carreras, Dr. Salvador Carreras (Odontoleg) i molts d'altres companys de promoció, tots amb aplissims records del professor Domenech i abans de continuar vull que us emocioneu escoltant la seva veu com el primer dia de la nostra carrera de medicina, que recordo com si fos avui, ell només entrar a l'aula amb un gran silenci ens va dir : Em dic Josep Maria Domenech i Mateu, sóc professor d'aquesta facultat de Bellaterra per oposició " para que nadie se llame aengaño ", el seu problema sempre serà el meu, si algun catedràtic els posa un examen el mateix dia que el d'anatomia, jo sempre els canviaré el meu, el meu despatx per aclarir dubtes i d'altres temes acadèmics o tant sols per parlar, estarà obert matí, tarda i nit, tots vostes treuran matricula d'honor, tots seran uns grans metges. Dit això vam començar a ser estudiants de medicina.; i no dic més sobre l' estimat professor Domenech Mateu, perquè ja ho vaig dir en l'acte acadèmic al col.legi de Metges de Barcelona en l'acte " IN MEMORIAM "
Va començar fent les classes en castellà :

La anatomia estudia las formas cambiantes pero irreversibles de los hombres, las causas y los mecanismos de los desarrollos.

Como és el cuerpo ? en la antiguedad ya se conestaron esta pregunta.

En el siglo II y III Galeno estudió cientificamente el cuerpo humano.

Galeno disecó, cantidad de animales, llegando a disecar grandes mamiferos, pero el nunca disecó al hombre, su anatomia es funcional por excelencia.

Gran momento espectacular médico en el Renacimiento.

Andreas Vesalio, nació en Bruselas, estudia en Paris, ssu gran maestro fué SILVIUS, pero el joven Vesalio no se conformo con las explicaciones de su maestro y empezo por su cuenta a disewcar a ver que era el cuerpo humano, una vez concluido escribió el libro : De Humanis Corporis Fabrica libri septem.

Llega Charles Darwin;  esto esta así por su evolucion, las formas han evolucionado. 1855 Gegenbaur.... Evolucion.

Santiago Ramon y Cajal : Anatomica, Microscopica, Embriologica.

H. BRAUS, estudia como hombre e su tiempo: une el hueso y el músculo en cuanto forman parte funcional del cuerpo. Forma y funcion son realidades unidas. Sus dos discipulos fueron BUENER I BENNINGHOFF

ANATOMIA FUNCIONAL

ANATOMIA MACROSCOPICA

ANATOMICA MICROSCOPICA (Histologia).

El gran tratado Testut, combinacion de descripcion, minuciosidad, funcional, etc....

SUBSTRACTOS : Glúcidos, lípidos y proteinas.

Estructura, es la contextura que presenta la organizacion celular.

Qués la forma ? Es la delimitacion en el espacio.

Podria continuar, perquè tot em criadava l'atenció i tot, tot, tot ho trobava interssant vaja com si m'hagués colat a la boda del segle. Ell no parava de dir-nos paraules amb llatí i noms i cognoms importants, una llaguissima llista, que jo tant sols ne posats uns poquets perrefrescar la memòria, que si em fessin un examen després d'haver tret sobresalient amb matricula d'honor segur que suspendria l'examen.

Però ell ens deia que si sabiam tots aquests noms ens podriam relacionar  ( ostium primum, ostium secundum) de tu a tu amb tots els especialistes i sobretot amb els cardiolegs i ja no dic amb LIGAMENTO DE  HESSELBACH,  etc...

Pagines del llibre on hi la el discurs d'entrada a la Reial Academia de Medicina. Dibuixos fets per l'artista Pere LLuis Leon Celma
Recordar cada paraula de la llarguissima llista, que qualsevol metge ha hagut de saber i aprobar, segur que ens portarà a d'altres temps més feliços, practicament no ens feiapor res o sí, a ami pasrticularment tenias molt de respecte a l'assignatura ANATOMIA HUMNA I i la II, perquè si escoltaves els metges recient llicenciats, parlaven de lo rigurós i ecxigent del Dr. Taure, fins i tot llegint el discurs de benvinguda del Dr. Domenech a la Reial Acadèmia de Medicina, trobem una molt seria confessió del il.lustre doctor Josep Laporte i Salas que la única assignatura que va suspendre va ser l'assignatura d'Anatomia Humana, tots sense paraules. Molts d'anims i a escoltar al Dr. Domenech en el seu primer dia de classe. Tot això i més va sortir en les seves classes de primer i de segon curs d'Anatomia Humana:


INTERMEDIUM CRURIS, OS TRIGONUM DE BARDELEBEN,TUBERCULO DE GERDY, PATA DE GANSO: Semitendinoso,Sartorio, Recto Interno. OS FIBULA, ACETABULUM, ANGULO DE RECUBRIMIENTO DE WIBERG, ARCO DE FALOPIO,ARCO DE POUPART, CINTILLA DE MAISSIAT O CINTILLA ILEOTIBIALIS, HOVELACQUE, TRIANGULO DE SCARPA, PES ANSERINUM SUPERFICIALIS (PATA DE GANSIO), EL PECTINEO ES AGONISTA POR EXELENCIA DEL SARTORIO,  ARCO DE POUPART (LAGUNA VASCULORUM), GANGLIO DE  CLOQUET,  LIGAMENTO DE GIMBERNAT,  LACUNA  MUSCULORUM, CONDUCTO DE HUNTER (CONDUCTO DE VASOS FEMORALES, ASTRAGULO (OS TALUS), OS TRIGONUM DE BARDELEBEM, MORTAJA TIBIO-PERONEA, TALAMO DE DESTOT (TROCUS) Articulacion astragalocalcanea. LIGAMENTO CALCANEO ESCAFOIDEO PLANTAR o GLENOIDEO DE FARABEUF o LIGAMENTO COTILOIDEO DE FICK. INTERLINEA ARTICULAR DE CHOPART No es una autentica articulacion. Otra interlinea articular es la INTERLINEA DE LISFRANCH (se establercer entre la cara anterior de las tres cuñas y del cuboides, con la base de los 5 metacarpianos. El Tálamo de Destot  se hunde en el cuerpo del calcaneo es EL ANGULO DE BOEHLER.
CONDUCTO DE HUNTER, ARCO SOLEINODULO DE HENSEN, NOTOCORDA, ESPOLON DE WOLFF, BULBOS CORDIS,SEPTUM INTERMEDIUM, SEPTUM PRIMUM, SEPTUM  SECUNDUM, OSTIUM PRIMUM, SEPTUM SPURIUM, VALVULA DE TEBESIO, VALVULA DE EUSTAQUIO, SEPTUM INFERIUS, SOPLO DE ROGER, ESPOLON DE WOLF, TETRALOGIA DE FALLOT, ENFERMEDAD DE EBSTEIN, VENA OBLICUA EMISARIA DE MARSHAL CRUS CORDIS, TUBERCULO DE LOWER, ANILLO DE VIEUSSENS, NODUL SINUSAL DE KEITH Y FLACK: FASCICULO ANTERIOR DE BACMAN I EL FASCICULO MEDIO DE WECKEBACH I POSTERIOR  DE TORER.  MUSCULO  DE LUSCKA , FASCICULO DE HIS, CORAZON: MUSCULATURA DE TRABAJO: SISTEMA SUPERFICIAL en torbellino de Tandler. Crista Terminalis.
HAZ DE LOWER. AURICULO-VENTRICULAR (ASCHOFF-TAWARA). CONO ARTERIAL DE LUSCHKA, FIBRAS DE PURKINJE. TRIANGULO DE KOCK. CELULA NODAL O CELULA P (James).NEXUS O ZONULA OCLUDENS.
MODERATOR BAND. PURKINJE, CONDUCTO ARTERIOSO DE BOTAL, entre la Aorta i la arteria Pulmonar. ORGANO VOMERONASAL DE JACOBSON.
Valvula de Vieussens, El plexo cardiaco, ganglio de WRISBERG, GANGLIO DE PERMAN.SENO TRANSVERSO DE THEILE. FONDO DE SACO DE HALLER,  LIGAMENTOS PERICARDICOS: esterno pericardico superior, inferior, pericardico-frenico i vertebro-pericardico. Ganglio de Wrisberg, CORDA-DUCTUS, CONDUCTO DE BOTAL, despues del nacimiento sew fibrosa y se anula el paso de la sandre convirtiendose en el Ligamento Arteriosus o Corda Ductus.AD MODULO TRIDENTE DE HALLER : arteria esplenica, coronaria estomatica (una parte del estomago), hepatica comun o propia del higado.Estamos en la Aorta hacia abajo: primero el tronco celiaco Ad modulo....., por debajo Mesenterica superior i por debajo Mesenterica inferior.
Conducto Torácico-Cisterna e PECQUET, SINUS CAROTICUS y GLANDULA INTERCAROTIDEAreflejo del Seno de Hering o reflejo depresor. A nivel de la Bifurcacionb Carotidea " TRIGONUM CAROTICUM". 
TRIANGULO DE FARABEUF. POLIGONO ARTERIAL DE WILLIS. ASA DEL HIPOGLOSO. SISTEMA DE LA VENA CAVA SUPERIOR (ORS 231). Sistema Tricameral de SCHADÉ. CISTERNA  DE  PECQUET.TRIGONUM DE VALDEYER ( Testut pàg 523). Tuberculo de Lisfranc,  Escaleno Minimo de Albinus, Sistema Tricameral de SCHADÉ.
TRIGONUM DE LA ARTERIA VERTEBRAL O TRIGONUM DE WALDEYER.  NERVIO PIGLOSO (XII PAR CRANIALASA DEL HIPOGLOSO. VISCERA INTRACELOMATICAESOMODEO, PLACODA, PROCESO MAXILAR, PROCESO MANDIBULAR, PROCESO FRONAL.LABIO LEPORINO SIMPLE, RODETE DE PASAVANT ( Testut IV, pag, 123), Venas Raninas, Glandulas de Blandin Nuhn, Conductos de Warton, Rivinus Walker, Conducto de Stenon, Conduco de Warton, Conducto de Wolker, conducto de Rivinus, RAMILLETE DE RIOLANO, Vertebra sintetica de BAUR, VERTEBRA DE  SAINT HILERE, APOFISIS  ESPINOSA BITUBERCULOSA, 
TUBERCULO DE CHAISSAGNAG, INDICE RAQUIDEO DE DELMAS, ANGULO DE LOUIS, ECOPIA CORDIS, RAQUIS QUISIS, triangulo de Arnold, Trigono Lumbocostal de BOCHDALECKI, ESPACIO DE LARREY  por el passan los vasos mamarios internos, SISTEMA SEMICIRCULAR SUPERIOR O DE BOURGERY, HIATUS DE BOCHDALECKI ,
SISTEMA SEMICIRCULAR SUPERIOR  DE BOUGERY,  PILARES DE USKOW, ARXO DE DOUGLAS, LATISIMUS DORSI, DEJHLQEBER,QUADRILATERO DE GRYNFELT, ARCO DE POUPART, LIGAMENTO DE  HESSELBACH, LIGAMENTO DE HENLE, CONDUCTO DE CUVIER, ESPOLON BULBOVENTRICULAR DE WOLFF, SEPTUM SPURIUM, SOPLO DE ROGER, NODULO DE MORGANYI.

Tret del discurs de recepció de l'Acadèmic electe Josep Mª. Domènech Mateu, Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya el 3 de novembre de 1996,

Morfogènesi del sistema His-Tawara i record Anatòmic de l'esquelet Fibrós del Cor:
De la darrera pàgina del seu discurs: ,,,,,,,Realment en acabar d'escriure aquesta dissertació amb la finalitat d'exposar la complexa morfologia, fruit d'uns delicats i fins processos embriogènics, d'una reduïda regió del nostre cor, hom torno a fer concient en el seu esperit aquella reflexio tant repetida sobre la complexitat i alhora exactitud en que s'organitzen els òrgans, els aparells i els sistemes que componen l'anatomia de l'ésser hmà- I dic  això perquè voldria a través d'aquestes darreres paraules arribar més enllà d'una rigurosa exposició morfològica. L'anàlisi del disteAma de conducció àtrio-ventricular m'ha obigat a reconeixer la identitat d'aquesta estructura en el si d'aquest vas modificat, que és el cor, però, alhora, la subil consideració de vies accesòries, la possiblitat de nodes extres, la variabilitat en forma, pes, dimencions, dels elements estudiats,m'ha fet palesa la realitat pròpia que representa per a tots i cadascun de nosaltres el nostre cor. 
Aquesta identitat, que queda tan ben reflectida en l'esparsa de Muset.

“Toujours le coeur humain pour modèle et pour loi!
Le coeur humain de qui? Le coeur humain de quoi?
Celui de mon voisin a sa manière d’être,
Mais morbleu! Comme lui, j’ai mon coeur humain, moi!”


Sempre el cor humà per model i per llei!
El cor humà de qui? El cor humà de què?
El del meu veí té la seva manera de fer,
Però, caram! Jo, com ell, jo també tinc un cor humà!


                                         Alfred de Musset: “Namouna, Conte Oriental”, 1963

I del cor a l' ésser humà enter ...  : A més,  la consideració d'aquest òrgan com un element que participa en la constitució de tot el cos ens porta a la concepció integradora que en dóna a conèixer l' ésser humà en la seva realitat individual i diferencial: D'aquest ésser tant ric en secrets, que estima, que estudia, que investiga, que plora, que riu, que juga, que s'enyora, que s'ofen, que perdona, i que, per damunt de tot, té el do de l' esperança.
Professor Dr. Josep Maria Domenech i Mateu.

Us recordo, companys facultatius que a final del curs 24-25 hem d'anar un dia determinat a Bellaterra a fer companyia a un catedràtic del nostre curs que es jubila o el jubilaran, com a mi que siguent funcionari d'APD em van aplicar una jubilació forzosa, "vilmente jubilado"sense cap oportunitat d'allargar la meva carrera professional, cosa que m'hagués agradat molt. Esperava al menys "per haver-me portat be" com a funcionari, que com a mostra d'agraiment m'haguessin allargat la meva adreça electronica al menys un parell de mesos més?, fa uns quants anys que em vaig jubilar i encara trobo companys cabrejats perque no van rebre cap resposta meva d'agraiment a unes entranyables paraules que em van dedicar !!! 
Resultat no vaig poguer llegir un grapat de mails de comiat de molts companys de fatiga de l´ICS i de Sanitat. 

Molt cordialment.

Pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada