dilluns, 12 de juny del 2017

SI ENS HAGUESSIN ASSEGURAT QUE ARRIBARIEM ALS CENT ANYS ???

Escrit públicat en el butlletí informatiu del Consell Consultiu de la Gent Gran del Pla de l'Estany, en el número 4, maig 2017.

Benvolguts companys jubilats !
D'entrada agraïr al Sr. Esteve Capell , per demanar-me unes paraules per a publicar-les en aquest fulletó del Pla de l'Estany.
Fa dies que he estat rumiant l'encapçalament de l'article i cada vegada que he donat consell a gent gran, m'he quedat curt i fins i tot erroni, perquè la vida no para d'evolucionar per a tothom i de cop et quedes  desfast en els consells; a més la societat sempre va per davant i ella sola va troban solucions i projectes sense que els metges i posem el nostre punt de vista .
L'esperança de vida l'any 2004 era de 83 anys les dones i de 79 els homes; han passat molts anys i ara en l'últim informe trobem que l'esperança de vida en neixer es de 85,83  anys a les dones i de 80,35 en els homes. La mitja es de 83,15 anys.

Sant Marçal de Quarantelles (Municipi de Vilademuls)

Tots coneixem a persones molt grans, a cada poble hi algú que esta per damunt del cent anys o cami de tenir-los.
 Ahir mateix vaig rebre dos watssaps amb text i fotografies incloses d'un company jubilat més gran que jo, que te 92 anys i estava d'excursió visitant dos monestirs a la Catalunya Nova.
Llavors a quina edat m'he de dirigir a la gent que acaben de cumplir els seixanta-cinc ?, els setanta ?, els vuitanta ?, els vuitanta-cinc ?, que encara van a ballar a la Sala de Camós o a Montagut, als de noranta anys que porten un gran hort i estan en un club de lectura, als de 96 anys que encara agafan la TEISA per anar un dia a la setmana a classes d'anglès, i encara cuiden les amistats,i l'hort de tota la vida i fan exercicis de memòria i s'apunten a cursos d'informàtica ?. A qui m'he de dirigir a la tercera edat o be a la quarta edat, realment quedo admirat de veure els nostres avis plens de vitalitat, que encara poden redactar un llibre o anar a les tardes sols al casal del jubilat i de tornada comprar el pa pels de casa. Quins consells puc donar quan cada matí aprop de casa trobo un grupet de 8 o 9 jubilats de totes les edats, precisament l'edat no importa, asseguts a l'ombra de dos ametllers centenaris, parlant de la història del poble i de com es guanyaven la vida la gent d'aqui, o d'històries de milmanda, o de la gran quantitat de negociants que hi havia al poble, del prestigi dels alls del Pla de l'Estany, i dir-me de memoria la gent que si dedicava, i veure dos dies per setmana entrar un grup de jubilats al gimnàs de la zona esportiva a fer una estona d'estiraments i exercicis musculo-esqueletics per tal de mantenir-se en forma.etc.....Admirable.

Entrada al poble de Vilert, ajuntament d' Esponellà, de la vall del Fluvià

Em costa donar consells a companys jubilats que cada dos per tres fan viatjes de 15 dies amb l' IMSERSO, i que s'ho passen d'allò més be i que  tornen contents d'haver disfrutat del lloc on han estat i que per atzar han trobat uns amics de l'Escala o de Sant Feliu de Pallerols o de Ripoll que havien fet la mili junts a l'Àfrica, o trobar companys que anys enrera havien anat a bosc a fer carbó i que havien dormit  en barraques fetes de rames dels pins, llagues i entranyables històries. i a la tornada t'expliquen ens hem fet un tip de ballar, de banyar-nos a la platja, de jugar a cartes o al que sigui, ja estem pensant en tornar-hi. Com donar consells sobre com cuidar-se si dotzens de jubilats forment part d'una coral al Pla de l'Estany i no es perden cap assaig i a més ho fan molt be. Quins consells he de donar, al veure cada tarda a les portes dels col.legis un munt de jubilats a recollir els seus nets, donar-los-hi un petit entrepà, veurels que els porten a un parc infaltil, els gronxen, i van canvian d'atracció, fins que ja ni ha prou, o d'altres els porten a natació o futbol, o a classes d'anglès perquè els pares no tenen temps i van cansats. Jo he presenciat moltes tardes asegut en un banc com l'avi mentre el net menja explicar-li com eren els seus pares i la feina que van tenir per tirar endavant després de la guerra, o que ell per anar a col.legi caminava ben sol dos hores al mati i dos hores per tornar al mas ja ben bosc.

També alguns no paren d'explicar contes als nets mentre berenen i queden bocavadats per les històries que van embolicades dins els contes.


Església dedicada a Sant Julià i a Sta. Basilissa ( Parròquia de Galliners). Municipi de Vilademuls.

Admiro als meus companys jubilats , la seva fortalesa, bon humor, valentia, bondat, tendresa amb els altres, els consells que es donent i em donen com per exemple quan es planta cada vianda a l'hort, o l'època dels espargulls o dels bolets ajudar-me a entendre quins son bons i quins em poden perjudicar, un grup de gent molt valuós i necessari avui i sempre, però molts han salvat amb la seva manera de fer la crisi econòmica de la familia.
Molts companys jubilats van cada dos per tres com a voluntaris a Creu Roija, o assiteixen sense cap problema a fer companyia a persones que viuen soles, o a portar avis al dentista, o a qualsevol especilista.

Vista del poble de Sant Esteve de Guialbes, agregat a l'Ajuntament de Vilademuls

Com cuidar-se quan se's grand ?  Penso que si algú ens hagués assegurat que arribariem als cent anys , potser ens hauriem cuidat de forma diferent, ben segur, però ningú ens va prometre res i tots  hem anant fent la nostra.
De lo que m'atraveixo a parlar-vos ja ho feu d'alguna manera, o sigui que quasi m'heu de perdonar pel meu atreviment.
Tots viviem imersos en aquest periode de tenir tot el temps del món i poguer fer el que volguem, però ai ! quan parlem d'això la majoria de la gent diu que està més ocupada que abans de jubilar-se, es que tothom confia amb mi i lo meu sempre queda darrera.


Impressionant vista del Pla de l'Estany, foto presa des del poble de Pujals dels Cavallers ( Ajuntament de Cornellà del Terri)

Es el temps propici per satisfer aspiracions no cumplides.
Temps de senvolupament personal.
Servir a d'altres persones que ens necessiten, parlo del voluntariat.
Ben mirat no hi ha dos persones iguals, costa  que la preparació d'un valgui per l'altre; però si serveix discutir en familia o en grup els nostres projectes, pot tenir un cert interès, no tots pensem i ens pot obrir la ment a lo desconegut.
Ben mirat podeu veure que una bona salut no la dona el metge, sinó que tot el que em parlat fins ara, ajuda a tenir-la, com tenir al costat una familia que t'estima, alhora ajudar-los a ells, fer esport, llegir, anar a fer algun petit viatge, cuidar als amics, que sinó es perden, i viure en pau amb tothom, això també forma part del benestar.


Paisatge des de tocar les cases de les Olives (ajuntament de Vilademuls)

Fer-nos una llista de preguntes i questions a fer respecte els anys que ens queden de vida com :
Salut Física : Quin és el vostre estat de salut en l'actualitat i de quina manera aquest estat us afecta per viure una vida independent ? 
Us reviseu repiodicament els vostres ulls, oïdes i pressió arterial ?
Esteu en bona forma física : força, resistencia, coordinació, equilibri?
Hom pot cuidar-se de si mateix ?
Salut Mental :  Patiu depressió o angoixa ? Quines coses us preocupen i us deprimeixen? De vegades es guarden en el noste món secret i no les compartim. 
Quins tipus d'estimuls mentals rebeu? d'aficions, de coneguts, d'amics que compartiu la mateixa il.lusió ? Es suficient ? Tots em de compartir les emocions que es desenvolumpent en el nostre costat, tan les que provoquem nosaltres o les que venen d'altres persones. I al cap del dia podrem disfrutar d'aquestes emocions, que són tant importants a la nostra vida: al anar al supermercat i comprar una dotzena d'ous i entregar-la al pobre que està assegut a fora, preguntar-li d'on és, com se diu, si te fills, si al donar-li el que li hem comprat mirar-li als ulls i escoltar les paraules d'agraïment que ens dedica. Marxarem cap a casa contents.


Casalot que es troba a la part esquerre de la carretera anant de Vilert cap a Esponellà.

Us sentiu sol o us sentiu satisfet de la qualitat i quantitat dels vostres contactes personals ?
Visiteu i ajudeu a d'altres persones amb frequència ? Hi ha d'altres 
ACIVITATS
Treball : Necessiteu  seguir treballant  després de jubilar.vos, per raons econòmiques? Persones que s'han casat grans i tenen algun petit .
Quina importancia te el treball per  a vosaltres, a part del diner, que representa? Estarieu interessats en trobar un treball remunerat o voluntari  després de la jubilació ?
OCI : Amb que utilitzeu el vostre temps temps lliure i quines son les activitats amb les quals més gaudiu ?  
A quines activitats us agradaria dedicar més temps ?
Teniu alguna afició per a la qual no hagueu tingut temps, però que us agradaria començar ?


Com que el Pla de l'Estany i la Garrotxa son especials per fer ratafia, aqui van una barreja de fruits i fulles que estan posades a sol i serena perquè quedin ben amasserades.

RELACIONS 
Són satisfactories les vostres relacions amb la vostra parella, la vostra familia i amics ?
Teniu facilitat peer fer noves amistats i conservar-les ? I, en cas contrari, que podrieu fer per millorar aquesta situació ?
Teniu prou contacte amb les noves generacions ?
DINERS
Quins són els vostres ingressos i les despeses en l'actualitat ?
Necessiteu limitar les despeses i procurar alguns ingresos més ?
Quines assegurances teniu i que us cubreixen ? 
Si teniu algunes persones que depenen de vosaltres, quines provisions econòmiques heu fet per a elles, en cas que vosaltres falteu abans ? La vostra parella que sempre s'ha quedat a casa, cuidant-vos i que mai no ha anat a treballar a una fabica, oficina, etc ?
Un altre dia parlarem de mes temes que cal pensar i no deixar-ho penjat, els nostres ens ho agraïran.
Ben cordialment,

Pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada