Bona nit a tots els lectors del meu blog. Estem patín les altes temperatures d'aquest sequissím estiu. Tot es més intens al meu poble de Llorens , ja de per si sec. La falta de pluges pot ser que ens faci perdre la collita d'olives , ja tocada al passat més de maig on ja començaven ha haver-hi olives negres. Ara només penso en salvar les oliveres jovenetes plantades a finals d'abril de 2012. El camp necessita les pluges com més aviat millor. Fins i tot la marinada escaseja per les tardes.
El tema del present article , es que ningú ha fet cap comentari als múltiples poemes que he publicat en aquest mateix blog a l'article : " Vam ser feliços fins i tot a la mili ", del Miguel Palomino
Sincerament em dol, que ningú s'hagi atrevit a llegir-ne algun i enviar-me algun comentari, per senzill que sigui.
Poso aquests dos La Casa i El viajero, escrits a Montserrat el dia 10 de setembre de 1971.
Llegiu-los a poc a poc i pot ser que us facin meditar una estona. En Miquel Palomino va morir molt jove, massa jove; va venir de Cuba per fer-se religiós, coses de la vida, s'ho va deixar i la casa mare el va despatxar, o millor dit el va deixar a la deriva i més sol que la una. Més tard es volgué fer monjo de Montserrat, però penso que el pare Abat d'aquells anys era el pare Cassià Maria Just un monjo just i sant , li va recomanar que s'ho penses be, el noi va viure món a la Barcelona de les Comunitats de Base, de la Contracultura on els màxims activistes eren en Salvador Guasch i en Lluís Racionero, on encara ressonava l'esperit del Maig 1968 i on el PSUC estava present a les fàbriques, a les assossiacions de veïns , als barris i fins i tot a la Universitat, l'Assamblea de Catalunya era tota una autoritat moral, política i es jugaven la pell pel païs dia rera dia, el pare LLimona amb el seu tarannà que no se'n callava cap i donava testimoni d'honradesa ,on cents de Barcelonins no es perdien cap sermó seu dels diumenges,ep! jo també, en aquest ambient es va curtir i va patir en Palomino, només palesat en els seus poemes. Va trobar feina de dishokey en un bar a l'inici del carrer Major de Gràcia.
Va viure a casa del germans Pilar (a.c.s.) i Francesc De Martí i Sanahuja, fills de Verdú, ells el van acollir com un més, el seu pis de Gràcia, era una onege, abans de que s'inventesin, alli si podien trobar gent perseguida pel franquisme o Déu sap amb quines dificultats (econòmiques, espirituals, d'amor, de solitud. La Pilar, anys a venir es va casar amb l'Oleguer Bellavista i Bou, home prou conegut per tothom fins i tot per en Martí Olivella ; i en Franscesc es feu amic meu, tot un tresor de bondat i honradesa, amb humor de canya xiula com tots els del poble de Sant Pere Claver. Home senzill, que estima molt la familia, generós amb tot Déu. i més aviat donat a resoldre els problemes dels altres abans que els seus. Li agrada que la gent del seu voltant siguin feliços; ell hi contribueix amb la seva manera de ser. La seva bonhomia ho contagia tot. Els veïns de Tàrrega són molt afortunats.
Llegeixin els dos poemes per no cansar-los, veuran la riquesa d'aquest poeta que tot i estar acompanyat, es trovaba d' allò més sol. Ve sol mai, la Lali Valdivieso era amiga d'ell i l'escoltava molt sovint, sort en tenia. La Lali tenia l'esperit acollidor de la seva mare i germans, empapats de l'esperit del cister, els estius a l'hostatgeria del monestir de Vallbona de les Monges, eren molt profitosos i perquè no dir-ho, una mica del tarannà del seu gran amic i monjo de Montserrat el pare Miquel Estradé (a.c.s.), tenia la capacitat de fer sentir important al que estava al seu costat. Escoltava com si fos lo més important que pugues fer en aquell moment. Espero que aquesta jove, encara continui així ; i han valors que duren tota una vida.
Pel qui s'animin, queden molt poemes per llegir a la llum de la lluna o asseguts sota una palmera del desert de Sarrià o en un banc a la plaça de Sant Felip Neri, al jardi del museo Marés, o als jardins de l'Ateneo Barcelonès o al qualsevol placeta de Gràcia o del Poble Nou.
Una abraçada a tots i que plogui, jo ho espero i les oliveres també. Que acabeu de passar unes bones vacances. Avui els pobles de la Vall del riu Corb i de la Conca de Barberà han pujat a homenatjar a la Marededéu del Tallat. Els de casa també.
Pep.
Aqui hi escriuré, vivències, (potser memòries ? ) sobre la meva petita pàtria l'Urgell i el meu poble de Llorens de Rocafort i comarca, històries de tota classe, a més de records acumulats durant 75 anys; de la meva vida nòmada. Tindré present la meva familia , l'exercici de la medicina , la vida camperola molt rica per tots nosaltres i la relació amb els bons amics. Es possible que totes aquestes històries que escric no tinguin cap més interès que per mi i la meva familia. Vostès mateixos
diumenge, 19 d’agost del 2012
EM DOL QUE NINGU, HAGI FET CAP COMENTARI SOBRE ELS POEMES DE'N MIGUEL PALOMINO
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Benvolgut Josep,
ResponEliminaHe pensat com sonaria el primer poema en català, i mirant d'adaptar alguna coseta m'ha sortit així:
Ningú no viu aquí, la casa és vella.
Anyosa i resignada resisteix.
El seu plor trist ha conegut
l’aranya grisa i la pols que la cobreix.
Ningú resideix aquí. La casa és bona
i és bonic el jardí, avui descurat
perquè ningú li ha trobat la porta...
i la casa resta sola amb la seva pena.
La casa trista abriga una esperança
de redempció i fe entre els seus murs,
el seu cor espera entre les xarxes
de teranyines, amor ... i confiança.
Cada matí espera un pelegrí
Sense llar, per donar-se tota sencera.
Cada matí blau la casa espera
Un miracle d’amor pel camí.
I mor lentament, sense mirar-se
en els seus propis miralls interiors,
per por a desfer-se, i esfondrar-se.
I neixen i moren, dies, nits i flors,
i pel corriol no es veu ningú acostar-se:
La vella casa està morint d’amors.
Quina tristor que transmet aquest poema! I potser té una clau, i la situació de la casa expressi també, poc o molt, la situació de qui escriu el poema. Qui sap.
Una abraçada.
Quim
Miguel Palomino fue como el hermano mayor que nunca tuve. Lo conocí en los Escolápios en 1963. Compartí con él todos estos años hasta su muerte. Fui la primera persona en enterarme de su trágica muerte. Los camareros de la discoteca me vinieron a avisar a las 2 am a la sala de fiestas donde yo trabajaba también como discjockey. Un amigo que también lo conocía me ha facilitado este bloc. Me gustaría contactar contigo Pep. He localizado el teléfono de tu consulta pero no me parece adecuado llamarte sin avisarte.Si quieres compartir un pasado común aquí tiene mi e mail: miquelrene1953@gmail.com. Una abraçada
ResponEliminaHola Miquel, amb molt de retard et contesto el teu comentari, que he de dir que m'ha agradat molt. Jo mai vaig coneixer en Miquel Palomino, però si el meu amic Francec de Martí i la seva germana Pilar (e.p.d.), crec que vivien al barri de Gràcia, jo feia la mili i el capellà del CIR, un vespre de molta boira i molt de fred em va presentar dos reclutes catalans i els vaig portar al meu despatx i elsvaig fer una torrada juntada amb all, i una mica d'oli, no tenia res mes, un d'ells estava molt trist i va sortir a parlar de la mort del seu amic en Miquel Palomino i sense dir-li res de res, vaig anar al meu armari i vaig treure un poema de'n Palomino i tot menjant la torrada me'l vaig posar a llegir i d copm'adono que li quien les llàgrimes, aquest era en francesc Martí. A Montserrat li van editar un llibre dels seus poemes que vaig comprar, són bonissims, llàstima de jove, segur que era una gran persona, però no deia trobar la companyia adecuada per anar vivient a la gran Barcelona, els seus poemes demostren una gran solitut, i falta de carinyo o no ?????? De tant en tant n'envio algun a alguna persona amiga perquè pensi i reflexioni una mica. Llàstima de jove. Algun dia et faré un correu, gràcies per posar-me el teu correu electronic. Una abraçada
ResponEliminaPep