Preparar les borrasses, que estiguin ben apedaçades i no s'escolin olives per algun forat no controlat, que les borrasses que fan de banderado portin les agulles per plavar-les al terra, que tinguem les dos barres obligatories, sinó impossible parar-lo als marges quan calgui, i sobretot demanar i encomanar-se a la Marededéu del Tallat perquè faci bon temps i que per damunt de tot no glaci; encara que enguany el dia 19 de novembre que vam començar el fang al calçat es portava be, però el pare repeteix tota l'estona, si glace,? Déu no ho vulgui, sabren el que el bo, el fang es fa insoportable i les borrasses costen d'arrossegar-les, tot es fa pessat i hom desitja que arrivi el final de la jornada. Per sort no ha glaçat cap dia, ho hem fet amb sol i sense ni una hora de boira, cosa infreqüent al nostre païs, en resum uns dies inmillorables.
El poso aquesta entranyable foto que durant anays ha sigut tal qual. Aqui poden veure al pare a dalt del tractor i la mare a peu al darrera, i el banc de collir olives al damunt del tractor. Era un canvi de tros del Perdigó a les Pintades, terme de la Quadra de Masdéu, antigament havia pertanyut al monestir de Vallbona, ara terme municipal de Vallbona de les Monges. Aquesta foto, forma part d'una colecció que va estar exposada al Palau Golferichs de Barcelona i que la va fer el nostre fill Lluís Capdevila i Martin.
El pare es el primer any que no ha fet servir el tractor per anar al tros; cada dia hem anat amb la nostra crysler i ha vingut encantat de la vida i la mare també.
Aqui va una foto de tota la colla el primer dia de començar a colli olives, que ben mirat som una multitud, perquè avui dia costa de veure quatre persones collint juntes, jo recordo quan si era frequent, dos o tres generacions collient juntes com a la foto seguent.
Ftografia propietat del Joan de cala Milia de LLorens de Rocafort |
Avui dia, es veu homes collint ells sols amb el tractor-vibrador, i tot s'ha de dir ells sols porten centes d'oliveres , diriem que mig terme, la tecnologia fa miracles.
Paisatge típic de l'Urgell, molt aprop dels Omells de Na Gaia, en el terme de la Quadra de Mas Déu. |
Just al marxar cap al tros, el pare s'adona que la temporada passada es va trencar una barra del "banderado" ( més tard ja els posaré una foto, perquè s' entengui el que és ). La barra que estem fem es d'una cervera, fusta molt dura i densa, que ens convé.. Vostès saben que és una cervera ?? Coneixen el fruït que dona?
El pare i jo preparant una barra pel banderado. |
Abans de continuar ens hauriem de traslladar a finals de setembre passat que feia mesos que no havia plogut i les olives estaven agafan un color ja blavos, saltan-se l'ampli ventall que ofereixen les olives arbequines i algunes ja s'arrugaven de lla sequera que patien. Per sort un mes abans de començar la collita, va començar a ploure i més ploure, i amb el pas dels dies els arbres que en tenien alguna, ho han agraït i s'han engreixat i hem obtingut olives de secà molt dignes i molt guapes, encara que molt poques. Ep ! sempre parlo sense regadiu gota a gota. sinó només per confiar amb la pluja del cel.
Durant aquests dies que dura la collita, fins i tot l'església dispensa del precepta dominical, en be de l'aprofitament de la feina en el camp, que s'ha de fer sigui com sigui i sempre en uns mesos ja de fred, o boira com es dona a l'Urgell. Be el mossèn molt comprensiu ens va parlar en el primer diumenge de temporada del l'evangeli : Aquells dies, després d'aquelles desgràcies, el sol s'enfosquirà, la lluna no farà claror, les estrelles aniran caient del cel i els estols que dominen alla dalt trontollaran....
i el seguent diumenge de temporada i últim de novembre, ens va parlar de la festivitat de Crist Rei. un sermó molt bonic i ple de tendresa vers el Senyor, que fugia quan el volien fer Rei. A l'església sempre ens veiem les mateixes cares, encara que els caps de setmana pot augmentar, perquè les cases de cap de setmana s'omplen buscan la pau i la tranquil.litat que ofereix el poble.
La vida de pagès continua , a pesar de les pluges, del fort vent, de la gran humitat, fins i tot després de la pluja, que tant ben rebuda es a les nostres terres. Marxem cap al tros contents, però pensant que tot serà fan als peus.
Imatges com aquesta t'alegren el dia que estem a punt de començar. |
El bon temps ens ha acomanyat del principi a fi, no em vist la boira, ni el vent, ni el dred. La natura ens ha deixat treballar tranquils del mati al vespre, això si, amb una mica d'humitat als arbres, que cap a les deu hores desapreixia, també cal dir que el vibrador feia caure les gotetes d'humitat que presentaven els olivers, si per casualitat et posaves a sota l'arbre, quedaves ben moll.
Fins i tot a ratos amb el pare ens escapaven al final del dia al bosch de la mateixa finca i junt amb el Lluís vam trobar amb gran il.lussió i sempre guiats per l'experiència del padrí : Groguets : boletus Edulis, Mocosa: richoloma columbetta, llenega a Barcelona, Negrets: Tricholoma Terreum, fredulics a barcelona i Rovellons: Lactarius Deliciosus, Pinatells a Girona. Sincerament el que més il.lusió ens va fer al menys a mi va ser trobar les mucoses (llanegues), dons feia com més de 30 anys que no en trovaba; els estudis i posteriorment d'exercici de la medicina m'havien apartat molt d'aquest món tant entranyable i que sempre he portat a fons del cor i de l'ànima.
Mucoses o llanegues del Perdigó. |
El meu fill Lluís, va fer una gran troballa de rovellons gegants i tots sanissims, vaja espectaculars. A l'arribar a casa en Lluís els va cuiinar amb tanta finura que no en va quedar cap,
Els pares són gent que estimen intensament la seva feina de pagesos, als seus 90 anys el pare i els 86 la mare, no és conformen de quedar-se a casa i que facin la feina els joves; no , ells han d'estar en mig de l'ambient del collir olives del matí al vespre, faci el temps que faci i amunt i avall i fent les tasques propies del collí olives, al seu aire però sense parar.
La finca està molt aprop del poble dels Omells de Na Gaia, en el terme antiquissim de La Quadra del Mas Déu, en altre temps va pertanyer a l'Abadiat del Monestir de Valbona, era una granja cistercenca fins la desamortització de Mendizabal; ara pertany al terme municipal de Vallbona de Les Monges. La veritat es que es un gran territori tant solitari com en temps de l'abadesa Maria Teresa de Gallart i de Grau, última abadessa jurisdiccional ; pots estar tot el dia sense veure cap ànima ,ni cap pagès i molt menys turista, ni tractor circulant perls seus camins, després de més de 150 anys continua sent un racó de món.
Desde dalt l'aixarmada de les Pintades es divisa tota la vall, en primer terme unes boniques olives arbequines. |
A l'arribar al tros i veure aquestes olivers i l'impressionant paisatge, no costa gens posar-se a treballar, perquè sí, perquè tot respira pau i si a més no veus telediaris ni llegeixes diaris, donç el grau de benestar augmenta al màxim i un no es recorda ni de les agencies de qualificació de riscos ni dels polítics del nostre país, que tants mal de caps ens donen.
Durant el collí olives tothom es queda a dina al tros, el dia es curt i no es pot anar a casa. Encara que el pare sempre ha optat per dinar tranquil i gaudir del que la mare posa a la fiambrera; en cap cas vol correr, diu que si s'aprofita el temps, ja ni ha prou.
Aquest bonic color de les olives arbequines, no sempre el veiem; l'any passat degut a la gran sequera,les olives van passar directament al color negre. A tots ens agrada veure aquesta varietat de colors als arbres i a les borrasses, són úniques.
Amb la nova tècnica del vibrador, que amb enguany ja serà la quarta temporada, calen borrasses molt grans, perquè les olives surten disparades i van a parar molt lluny. La part positiva es que un sol home fa molta feina; ha canviat del tot la tasca del collir.
Les mans del pare Sisquet Capdevila als 89 anys. |
El pare als seus quasi 90 anys mai perd el temps, i encara fa el que pot amb les rapes de tota la vida, com a la foto, netejan una rama que vam tallar perquè era massa alta. Ep ! la mare també. Ells porten la " batuta " del que s'ha de fer en cada moment i nosaltres creiem ens deixem orientar i fem el que cal i així passa el dia, ple de carinyo i escoltant anem aprenent de la veu de l'experiència.
Codocnyers omnipresent a tots els trossos de la zona, aquí es el Perdigó de casa. |
Tot collin, es inevitable que els pares es posin a recordar temps passats, quan tot es feia a ma, amb el banc de collir olives, i una raspa ni havia prou, peces imprescindibles en aquells temps; a i les borrasses de roba, molt petitones i pessants.
Tant abans com ara de feina sempre n'hi ha hagut per tothom, el canvi de borrasses una activitat vital per no perdre el fruït. Tot s'ha de dir ara aquestes són quasi transparents i no pesen quasi res.
El pare tapant amb sacs la soca de l'olivera, perquè no s'escolin les olives.
Aqui està el resultat del profit que se'n treu de tapar les soques, més olives cap al sac. Penso que aquesta manera de fer durarà anys, perquè no tothom cull amb el paraigües enganxat al tractor i vibrador a l'hora, que per collir només tarda dos minuts per arbre, i es pot fer uns quants centenars d'olivers al dia.
La mare Isabel Vila carregant un banc de collir olives., foto antiga. |
Les converses a la cua de Sant Martí són sempre molt variades, evidentment sense fugir del tema principal que és l'oliva, però una questió que s'anava repetint es que els pagesos explicaven que ametller que es moria, plantaven un oliver, fins i tot més de dos pagesos deien que havien arrancat un tros d'ametllers i al seu lloc havien plantat olivers, aquests no es moren mai ; està probat !
Espectacle de la natura unes hores després de ploure. |
La vida al petit poble de Llorens es molt tranquil.la, fins i tot plàcida, pots passejar per tots els carrers i no trobar ni una ànima, només veure el fum que surt per les xemeneies, aquesta és l'unica senyal de vida cap al tard.
Llorenç de Vallbona anys 1873, mapa propietat de la familia Català. |
La mare anant a retiro, després de jugar una estona a cartes al local social de llorens de Rocafort. Com poden veure poble molt solitari, i molt silenciós per diferents motius. |
D'ença l'any 1873, podriem dir que el poble practicament no ha crescut gaire, potser dos cases ?, sí diria que dos cases, si que s'han restaurat una bona colla, però el poble manté l'estructura medieval amb alguna petita modificació.i cada dia menys habitants, actualment ja hi ha carrers practicament buits del tot, com el rabal que entre setmana no hi viu ningú. i dintre de pocs anys molt més solitari.
Pels estudiosos poden observar que el Vilet se'n deia Vilamajor o Vilamanyanor i entre Llorens i Malda hihavia un altre terme que es diea Maldanell o segons aquest mapa Valdanel. |
Al vespre a l'arribar del tros i després de portar les olives a Sant Martí de Maldà, ens fem una torrada al foc que ha encès la mare i escoltem la cançó A collî Olives sencera que ens recorda com era el collí en aquells anys de primers del segle XX. Els d LLorens vam ser afortunats perquè sense els dos amics el compositor F. de P. Brunet Recasens i el nostre mossèn Francisco Bergadà i Solà fill de Llorens, mai haguessim tingut aquesta entrenyable cançó, que fa uns minuts vostès han pogut escoltar per delicadesa de la Sra. Soledad Torrent i Brunet; a la qual sempre li estarem ben agraïts . La cançó es llarga, però com que la torrada dura per molt i la conversa també, donç ànims. Amb aquests freds posar-hi all, també ajuda. Aquesta estona abans de sopar dona molt de caliu i pau a tots plegats en un poble ja tancat quan es fa fosc, per un foraster que es perd pel nostre poble pot tenir un problema, no trobar ningú per preguntar. L'acompanyaran les xemeneies fumejantes, la foscor, les llums tenues de l'enllumenat públic i una tranquil.litat mai vista ni viscuda.
Viscum Album, paràsit del pi, molt extens a casa nostra. |
Les mans de la mare sorgint un forat de la borrassa temporada 2012, l´ última collita d'olives. |
La mare Isabel Vila Gallostra, asseguda al tros, acavant de menjar, abans de tornar-hi. |
Sia vostra gran puresa
alabada eternament,
puix que Déu omnipotent
se complau en tal bellesa.
A Vós celestial princesa,
sagrada Verge Maria,
us oferesc des d'aquest dia
l' ànima, la vida , el cor.
Mirau-me amb ulls plens d'amor;
no em deixeu, no, Mare mia,
Mai he sentit el pare criticar a ningú del poble, i ens renyava si ho feiem ; deia si no pots dir be d'una persona calla ! Ell ha sigut així i mai s'ha torçit. Sempre a portat i encara porta els cognoms dels seus pares amb tota la dignitat del món.
El pare, als seus 90 anys encara te il.lusió per ensenyar com plantar com Déu mana les oliveres, i quan s'han de podar, tallar els llucs, fer les basses per si plou, puguin retenir una mica d'aigua tant escassa a les nostres terres de l'Urgell, moltes vegades li ha sortit be, per començar amb les últimes oliveres, que gracies a la seva experiència , constància i voluntat no se'n ha mort cap ni una , la veritat es que fan molt de goig. No pot passar un dia sense escriure, li encanta deixar coses escrites, ho hafet des de molt jve i te capses senseceres de versos i poemes de tots temes i colors.
Publico aquest article el dia 18 de desembre dia de la Mare de Déu de la Espectació i tambe de la Esperança o de la O , invocada com a patrona pels ganiveters i corredors de comerç, molt singularment a Barcelona, Lleida, Blanes, Cadaqués, Cruïlles, la Batlloría i Olot; Sant Auxenci, bisbe i Sants Teòtim i Basilia.
O cel, doneu la rosada !
Núvol sens ombra, ploveu,
sobre tot no retardeu
eixa aigua tan desitjada;
sens'ella tot es secada,
tot erm, tristesa i horror.
Per vós, Mare d'Esperança,
logre perdó ' l pecador.
A Castelló de Farfanya, al sentir tocar la campana a l'hora de Vespres durant aquestos dies que precedeixen al Naixement de Jesús, van a fer la devoció de les jornades a la iglesia. Al sentir-la ja'n diuen que toca la campana de la O, per començar amb aqueixa vocal totes les antifones del Magnificat de les Vespres de aqueixos dies.
Marededéu de l'Esperança del museo episcopal de Vic. |
En l'església de Sant Joan de Lleida, i és devotament venerada la Mare de Déu de la O, que avui es festejada amb solemnes cultes. Presenten son altar guarnit de neules sense caragolar, i acabades les funcions se'n reparteix a tots los seus devots.
Aqui va l'etiqueta de l'oli destinat a la nostra família, i amics, es tant important el nostre oli que ben be es mereix una o dos etiquetes per presentar-lo, tot es poc. Jo us explicaré un petit secret, cada dia de l'any esmorzo pa amb oli de la nostra contrada.
Qui havia de dir que fora la última collita de la nostra estimada mare |
De tant en tant el LLuís li va recuperar estris i guarniments que anys , molts anys enrera s'utilitzaven per posar a la mula. El pare els guarda a la pallissa i quan treu el tema de com treballaven abans, en Lluís li demana que li ensenyi algun guarniment i el pare li faltava poc per agafar-ne un i treure-li la pols com el que estan veient, amb una escombra feta botja, feta per ell mateix; cada any aprofitant un dia de destorb en feia mitja dotzena de noves, que sevien per escombrar el carrer o l'era durant la batuda, impresindible per totes les cases. D'aquesta peça se'n diu collar: Guarniment compost d'una anella de cuiro farcit de llana, subjecte per dos costellers de fusta, que posaven envoltant el coll de la mula que s'havia d'enganxar al carro, a l'es arreus, o arades o a altres estris de treball; s'articula per mitja de vencills on s'enganxen els tirants i els argollans.
Be, moltes felicitats a les que fan la seva festa avui dia de la Marededéu de la Cinta, o de L'esperança o les Maria de la O.
Acabo com he començat, com vostès poden veure no canvio el titol de l'enunciat de l'article, ara estan convençuts de TOSSUDAMENT PAGESOS, i la festa continua, fins quan Déu vulgui. L´únic important es està enamorat de la teva feina i estimar-la. Els pares són així fidels a lo que els seus ulls ha vist de sempre. No saben com els envejo i estimo. Bona festa de l'expectació al part de la Marededéu.
Pessebre que fa el nostre pare a casa nostra de Llorens de Rocafort, fins i tot enguany després del collí olives. |
Pep
Bibliografia:
Serra, Boldú Valeri, La Seu d'Urgell 1915, Bellpuig Desembre de 1914. Seix & Barral, Herms. Barcellona.
Revista : Vinos y Restaurantes nº 92 Abril. www.vinosyrestaurantes.com. Hi ha un exel.lent article sobre l'oli arbequi-
Pep segueixo llegint el blog, m'encanta el que escrius i com escrius, la sensibilitat cap al món pagès, les arrels, els pares, la terra, la identitat... Felicitats i gràcies per aquestes entrades.
ResponEliminaLa descoberta del blog és un regal de reis ;)
ResponEliminaMoltes gràcies Rosa, cel.lebro que et trobis com a casa en aquest blog. Escriure sempre es un repte, a més quan no es la teva professió. Els meus fills em van animar a escriure i així fa temps que ho faig; no sempre amb constància, sempre amb carinyo vers tot el territori, persones, vida camperola i natura. La nostra història es impressionant o sigui que només queda el cuc de profunditzar en aquestes terres de l'antiga Baronia de Vallbona.
ResponEliminaAlgun dia ja m'explicaras com vas descobrir el blog. Jo algún dia t'explicaré el perquè vaig escollir aquest titol del meu blog.
Celebro compartir aquestes histories amb tu.
El meu correu es : pepcapdevila@gamil.com.