dilluns, 30 de desembre del 2013

PREGO DE LES FESTES DECENNALS DE LA MARE DE DEU DE LA CANDELA 2001

M'abelleix moltissim publicar, amb permís del il.lustre Dr. Josep Mª Domenech i Mateu, catedràtic d'Anatomia Humana a la Universitat Autònoma de Barcelona, el Pregó de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de l'any 2001. El nostre estimat Professor amb majúscules, que tant ens va estimar, mimar, cuidar i sobretot engrescar en aquesta professió de metge. Segons ell la més entranyable professió del món. Ell ens va acollir en temps difícils amb la més gran cordialitat. La seva càtedra va ser d'entrada el nostre refugi, lloc on érem sempre ben rebuts, vaja com a casa. Sempre tenia la porta oberta per a tothom, tots hi érem ben rebuts i ens feia sentir importants; ens assegurava que tots  seriem uns grans metges.... Dirigia magistralment el Departament de Ciències Morfològiques: Anatomia i Embriologia. Vam aprendre molta anatomia i molta embriologia, vam ser molt afortunats. Portem l'embriologia en el rerefons de la nostra ànima. Estava obert nit i dia, ah !!!!!! els dissabtes també pel qui volgués anara fer pràctiques de dissecció , d'estudi de l'esquelet o com s'incuvaben els embrions a les estufes del departament o senzillament estudiar unes quantes hores, ell no mirava mai el rellotge i nosaltres quan estavem al seu costat tampoc, importava apendre sense parar; de vegades marxava i et demanava si a les 9 del vespre podries apagar l'estufa nº 2 perquè ja portava 120 hores d'incubació.



Publico  aquest document que fa anys que guardo, perquè tots plegats coneixem una mica millor l'aspecte humà de qui ens va contagiar a tots la vocació per la medicina. Penso que pot ser interessant per tothom , fins i tot pels qui no el coneixen, aquí va :


Valls, pertany a la comarca de l'Alt Camp. Te agregats: Picamoixons, Fontscaldes i Masmolets. Està situat a l'esquerra del riu Francolí.  Situat a 217 m d'altitud.


Produeix avellanes, vi, verdura i garrofes i molta fruita. Cria bestiar.



Te fabriques de teixits de llana, de generes de punt; adoberies; foneries, forns de calç. Fires tres cops a l'any. El primer dimecres d'agost, concurs de fruites del camp.


Cada primer dimecres de mes mercat de bestiar. Els dimecres i els dissabtes mercat general.


Parròquies dedicades a sant Joan, sant Antoni Abat, i la del Carme. La Festa Major es per sant Joan.
Festa extraordinària , cada deu anys (els acabats en 1), dedicada a la Mare de Déu de la Candela, Santuari de la Mare de Déu del Lledó. Ermita dedicada a  sant Llorenç.


De gener a març, menjada típica de calçots.



Be, bona lectura i a disfrutar tot plegats, amb la seguretat que tot el que diu el Dr. Domenech, no farà més que ampliar la bonhomia que sempre l'ha honorat.
Tot el que dic de Valls em quede curt, perquè Valls es molt més que el que he anat desgranant entre pàgina i pàgina. Sincerament ho he tret del Diccionari Nomenclàtor de pobles i poblats de Catalunya. 2ª edició. Editorial Aedos. Barcelona 1964.
Una abraçada a tots i cadascun dels companys metges de les 18 promocions que han passat per les aules del Professor Dr. Josep Mª Domenech i Mateu.
Moltes gràcies Dr.per tot el que va fer per nosaltres; però lo curiós del cas, es que mai ningú li va demanar que fes tant. Conti amb nosaltres, des del seu racó, ple de seny, llibertat i sabiduria i bondat.
Una abraçada ben càlida per vostè amic i professor. El seu tarannà humà i acadèmic el portarem al costat nostre tota la vida.

Pep Capdevila

2 comentaris:

  1. Acabo de descobrir aquest blog, i quina alegria. Hi ha moltes referències de llocs i persones estimades, una d'elles el bon amic Dr. Josep M. Domènech. Gràcies per aquest espai, que a partir d'ara aniré visitant. Ben cordialment, rosa

    ResponElimina
  2. Moltes gracies Rosa per la teva valoracio del blog i per deixar escrit aquest comentari, tant de bo tothom ho fes. M'agrada compartir l'amistat d'aquest gran professor, l'il.lustre Dr. J.Mª Domenech, home únic, solidari amb tot els seus alumnes i que encara recorda els noms dels alumnes de la seva primera promoció a Bellaterra. Gràcies a ell, molts vam arribar ben lluny i l'amor que ens va transmetre per la medicina encara ens dura.
    Ets metge tu ? Be, és igual, lo important es que els dos estem admirats davant la mateixa persona i amic.
    Gràcies per tots els comentaris que avui has deixat escrit en diferents post d'aquest blog. M'encanta.
    Una abraçada ben càlida.
    Pep

    ResponElimina